15. maaliskuuta 2016

Tutustuminen Kimmo Pyykkö -taidemuseoon Kangasala-talossa

Kangasala-talossa on pysyvä Kimmo Pyykö -taidenäyttely sekä vaihtuva näyttely, jossa on parhaillaan Raili Tangin näyttely. Mainittakoon että Kangasala-talo valittiin vuoden 2015 betonirakenteeksi.

Kimmo Pyykön taiteelle on varattu kolmas kerros. Katsottavaa on vaikka useammaksikin päiväksi. Pyykkö käyttää teoksissaan taitavasti eri materiaaleja kuten; alumiinia, pronssia, rautaa ja puuta tai näiden yhdistelmiä. Alumiini tuntuu olevan Pyykön suosikki materiaali, tästä kertoo esimerkiksi teos Jokin meissä (1975, alumiini).


Minua kiinnosti erityisesti puuveistokset, koska itse teen puuveistoksia. Esimerkiksi veistos Prinssi (2004) on mielestäni sopivasti mahtipontinen. Puulajia ei ole mainittu.


Kimmo Pyykkö teki yhteistyötä Presidentti Urho Kekkosen kanssa reliefi-teoksen; Niin on jos siltä näyttää (1975). Tekijä Urho Kaleva Kekkonen, assistenttinä Kimmo Pyykkö. Tällä teoksella on varmasti mielenkiintoinen tarina, ehkä Presidentti halusi kokeilla miten sujuu kuvanveisto. Materiaaleina on käytetty puuta, metallia ym. Kuvassa näkyy harmillisesti heijastumia.


Kimmo Pyykön tuotanto on laaja ja se jatkuu edelleen. Pyykkö on palkittu useaan kertaan taiteilijana. Näyttelyitä on ollut paljon niin kotimaassa kuin ulkomailla. 

Raili Tangin näyttely; Ilolla ja intohimolla on esillä Kangasala-talon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Esillä olevat teokset ovat usealta vuosikymmeneltä,värejä niissä on käytetty runsaasti. Teokset ovat isoja ja abstrakteja värimaalauksia. Teokset esittävät mielestäni ajatuksia, joista katsoja voi ammentaa mielikuvan. Alla teokset (okra) (1993, akryyli kankaalle) ja teos Oranssi kylpee keltaisessa (2005, Öljyväri kankaalle).



Raili Tang on tunnettu taiteilija niin kotimaassa kuin ulkomailla. Joulukuussa 2015 Raili Tangille  myönnettiin PRO Finlandia -mitali. Molempiin näyttelyihin kannattaa käydä tutustumassa. Näyttelyiden teokset synnyttävät katsojassa erilaisia ahaa-elämyksiä ja ajatuksia.

Terveisin,
Hannu Hirsivuori


Kimmo Pyykkö -taidemuseo 
Kuohunharjuntie 6, Kangasala

Avoinna: 
ti–ke klo 11–17
to klo 11–19
pe–su klo 11–17
ma suljettu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti