20. syyskuuta 2015

Alvar ja Rangi Cawen Tampereen taidemuseossa

Olin mukana mielenkiintoisella opastetulla näyttelykierroksella Tampereen Taidemuseossa, jossa sain paljon tietoa taiteilijapariskunnasta Alvar ja Rangi Cawen.

Alvar Cawen 1886-1935
Alvarin taiteessa näkyy pariisin vaikutus. Alvari oli Suomen ensimmäisiä kubistisia taidemaalareita, vaikka hänen kubisminsa ei ollut kovinkaan radikaalia verrattuna esimerkiksi Espanjalaiseen Pablo Picassoon. Hän tutustui kubismiin opiskellessaan taidetta ja ollessaan Pariisissa 1910 luvulla. Alvar kuvasi kauniisti myös Suomalaista maisemaa ja ihmisiä. Lisäksi hän maalasi alttaritauluja, joista hän sai aina sovitun palkan.

Rangi Cawen 1891-1981
Rangi aloitti maalaustaiteen tekemisen jo 1910-luvulla, mutta avioliiton solmimisen jälkeen hän jäi hoitamaan perhettä. Rangi palasi taiteilijan uraansa vasta Alvarin kuoleman jälkeen, mutta ehti silti tehdä mittavan  taiteilijauran maalaten lähes kuolemaansa asti. Rangi oli väreillä iloittelija. Hän maalasi omalla ekspressiivisellä tyylillään. Vaikutteita hän sai esimerkiksi Italiasta. Tässä näyttelynssä Rangin taide koostuu muunmuassa Suomalaisista ja Italialaisista kaupungeista, ihmisistä ja luonnosta.

Näyttely antaa hyvän kuvan taiteilija avioparista ja heidän elämästään.

Tampereen Taidemuseo
Alvar ja Rangi Cawenin näyttely; Elämänvirrassa.
12. 9.2015- 10.1.2016

Terveisin,
Hannu Hirsivuori

Linkkejä:
Tampereen taidemuseo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti