30. tammikuuta 2017

Iltapäivä Sara Hildenin Taidemuseossa

Olin katsomassa Elävä kokoelma -näyttelyn viimeisenä aukiolopäivänä 22.1 2017. Näyttely oli koottu Sara Hildenin säätiön kokelmista. Näyttely oli monipuolinen kattaus modernismin klassikoista ja nykytaiteen suomalaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden teoksista. Muutamia mielenkiintoisia suomalaisia taiteilijoita mainittakoon Helene Schjerfbeck, Erik Enroth ja Jyrki Siukonen. Ulkomaisista kuuluisia taiteilijoita mainittakoon Pablo Picasso, Pierre Bonnard, Josef Albers, Alberto Giacometti, Lucio Fontana, Germaine Richier ja Joan Miro.

Näyttely oli mukava sekoitus modernismin klassikoista, käsitetaiteesta, kuvanveistosta ja nykytaiteesta. Minusta näyttelyn parasta antia oli Pablo Picasson Lasi ja Viulu -hiili ja sanomalehtipaperi kollaasi. Näin ensimmäistä kertaa Pablo Picasson teoksen

Germaine Richier oli ranskalainen kuvanveistäjä (1902 - 1959). Hänen teoksensa Heinäsirkka (valmistettu bronssista) jäi hyvin mieleen. Tuntuu kuin veistos irtoaisi alustastaan, sillä siinä on hieno liikkeen asento.

Erik Enrothin teos Manhattan -öljy kovalevylle on siitä mielenkiintoinen, että siitä näkee millaisia tornitaloja oli jo silloin New Yorkissa. Erik Enrothtia voidaan ainakin osittain pitää tamperelaisena taiteilijana, sillä hän oli avioliitossa taidemuseon perustajan Sara Hildenin kanssa  vuosina 1949- 1962.

Näyttely oli virkistävä kokemus, ja toivoisin useammin säätiön oman kokoelman teoksia esille.

Terveisin,
Hannu Hirsivuori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti