10. heinäkuuta 2015

Monimuotoista taidetta Sara Hildén -taidemuseossa

Kävin katsomassa Sara Hildén -taidemuseossa Tampereella Erwin Wurm: Disruption näyttelyn, joka on esillä 30.4-20.9.2015.

Itävaltalainen kuvanveistäjä Erwin Wurm (s. 1954) tunnetaan maailmanlaajuisesti. Wurmin taiteen lähtökohtia ovat muotoilu, sisustus, arkkitehtuuri ja vaatesuunnittelu sekä laajemmin nyky-yhteiskunta arkisine ilmiöineen. Hän viittaa myös kuvanveiston ja länsimaisen filosofian historiaan. Wurm jatkaa pop- ja käsitetaiteen sekä performanssi- ja ready made -taiteen perinnettä. (Sara Hildén Taidemuseo).

Suomessa on aiemmin nähty Wurmilta vain yksittäisiä teoksia. Näyttely on retrospektiivinen, eli esillä on taiteilijan teoksia vuosilta 1992-2015. Isoimmat ihmisveistokset ovat yli kolme metrisiä, joissa villapaita on eräänlainen pakkopaita, josta pyritään pois.

Teokset leikittelevät erilaisilla muodoilla, kutistumisella, ja isontumisella. Pienoismalliteoksissa kuvattiin rakennuksien tuhoamista. Pronssista valmistetut makkaraveistokset ovat erikoisen kiinnostavia, niissä ihmisen näköisiä hahmoja on rakennettu makkaroista. Yksi Wurmin taiteen muoto on osittain maalatut valokuvat siten että osa valokuvasta peittyy maalaukseksi.


Oli antoisaa nähdä tämä näyttely omin silmin.

Terveisin,
Hannu Hirsivuori

Linkkejä:
Sara Hildén taidemuseo - Erwin Wurm: Disruption

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti